1. Waarom wordt ons ijs hard in de diepvries?

Het bevat veel minder lucht dan het industriële broertje, dus is de structuur ook veel compacter. Wettelijk moet een liter ijs maar 450 gr wegen, de helft mag dus lucht zijn. Ons ijs weegt tussen de 800 en 870 gr per liter.

2. Waarom moet ik mijn ijstaart of schepijs op voorhand uit de diepvries halen?

Omdat het ijs veel minder lucht bevat, is een beetje geduld de enige manier om ze "op temperatuur" te laten komen. Gemiddeld is een 20-tal minuten voldoende. Laat de taart dan wel in de oorspronkelijke doos zitten of plaats ze in de koelkast. Het schepijs kan je best een half uurtje voor het scheppen in de koelkast plaatsen. 

3. Mag ijs dat op "degustatie-temperatuur" is terug in de diepvries?

Jazeker, als je het op de juiste manier hebt laten gebeuren (zie vraag 2)  kan het ijs gewoon terug in de diepvries. Als het "gesmolten" is, doe je dat best niet meer. Dan bevriest het "stilstaand" met de befaamde ijskristallen als gevolg. Dit geeft een beetje zanderig gevoel in de mond...

4. Wat is nu ambachtelijk of artisanaal ijs?

De termen "ambachtelijk" of "artisanaal" zijn bij wet niet bepaald. Van eender welk ijs mag men dus zeggen dat het "ambachtelijk" is....

 

Heb jij een vraag voor ons, stel ze via onderstaand formulier. Dan krijg je zeker een antwoord en wie weet nemen we ze in dit lijstje op..!